naszprojektgimnazjalny

Sposoby na coś słodkiego lecz zdrowego!

1.Krem czekoladowy

Składniki:

4 szklanki orzechów laskowych
tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90%
2 łyżeczki syropu klonowego

Wykonanie:

Podprażaj orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni, przez 10 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym przelej ją do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach z orzechami oraz syropem klonowym. Gotową masę przelej do słoiczka.

2.Fit rafaello

Składniki:

0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 

1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego 

1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych 
1-2 łyżki miodu 
Dodatkowo: 
15 migdałów 
Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek 

Wykonanie:

Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z gotowej, lekko przestudzonej masy formujemy kuleczki, do których wkładamy migdały i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki przed podaniem odstawiamy do lodówki na godzinę. Przechowujemy również w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie pochłaniały zapachów.

3.Fit kinder bueno

Składniki:

50 g płatków owsianych
50 g wafli ryżowych (ok. 5 sztuk)
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
orzechy laskowe (garść)
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka odżywki białkowej (najlepiej waniliowe, ew. mleko w proszku ale nie polecamy)

Wykonanie:

 Blendujemy płatki owsiane i wafle ryżowe na mączkę, dodajemy jajo i płynny olej kokosowy. Wykładamy masę do formy lub na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wykładamy garść orzechów na blachę i chwilę podpiekamy. Obieramy orzechy z łupinek. Blendujemy obrane orzeszki na mąkę, dodajemy mascarpone i odżywkę białkową (można dodać miód lub ksylitol). Wykładamy krem na wystudzony spód i wkładamy do lodówki. Robimy polewę z łyżki oleju kokosowego i kakao, polewamy i mrozimy.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl