Sposoby na coś słodkiego lecz zdrowego!
1.Krem czekoladowy
Składniki:
4 szklanki orzechów laskowych
tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90%
2 łyżeczki syropu klonowego
Wykonanie:
Podprażaj orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni, przez 10 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym przelej ją do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach z orzechami oraz syropem klonowym. Gotową masę przelej do słoiczka.
2.Fit rafaello
Składniki:
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego
1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych
1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
15 migdałów
Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek
Wykonanie:
Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z gotowej, lekko przestudzonej masy formujemy kuleczki, do których wkładamy migdały i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki przed podaniem odstawiamy do lodówki na godzinę. Przechowujemy również w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie pochłaniały zapachów.
3.Fit kinder bueno
Składniki:
50 g płatków owsianych
50 g wafli ryżowych (ok. 5 sztuk)
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
orzechy laskowe (garść)
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka odżywki białkowej (najlepiej waniliowe, ew. mleko w proszku ale nie polecamy)
Wykonanie:
Blendujemy płatki owsiane i wafle ryżowe na mączkę, dodajemy jajo i płynny olej kokosowy. Wykładamy masę do formy lub na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wykładamy garść orzechów na blachę i chwilę podpiekamy. Obieramy orzechy z łupinek. Blendujemy obrane orzeszki na mąkę, dodajemy mascarpone i odżywkę białkową (można dodać miód lub ksylitol). Wykładamy krem na wystudzony spód i wkładamy do lodówki. Robimy polewę z łyżki oleju kokosowego i kakao, polewamy i mrozimy.